Wings Of Destiny - Butterfly Effect

Genre: Power Metal

Utfyllnad. Det är det enklaste ordet att beskriva Costa Ricanska power metal-kvintetten Wings Of Destinys senaste album. De här killarna släppte ett kickass album för ett och ett halvt år sedan i Kings Of Terror, och för att visa att de är aktiva skyndar de nu att skicka ut uppföljaren, Butterfly Effect. Det blir deras tredje fullängdare i ordningen, om kollektionen så kan kallas. För att nå upp i hela trettio minuter består albumet av inte mindre än tre intron och interluder (vilka för övrigt också mest känns som hopplockade småbitar som inte passade någon annan stans), och en akustisk nyinspelning av låten Time från första plattan. Vad finns kvar? Fem små spår som uppgår i totalt 23 minuter - avrundat uppåt. Nu är kanske inte nomenklaturen av yttersta vikt, men ska spaden kallas spade så är detta en recension av en EP fullproppad med filler, och inget annat.

Wings Of Destiny - Butterfly Effect

Vidare känns materialet mest som om det inte var bra nog att sitta på Kings Of Terror; det finns inte mycket i form av minnesvärt material att tala om. Det möjliga undantaget är From Shadows To The Light, den enda låten som ens försöker uppnå djup, genom speltiden på sex och en halv minut. Resten av låtarna är cirkus fyra minuter i längd och av det ordinära upplägget, utan att ens försöka dra till med något nytt eller oförutsägbart; från preluden till avslutande Time (den akustiska) finns det bara en enda som är det minsta minnesvärd. From Shadows To The Light är - förutom löjligt långtitlad - plattans i särklass starkaste. Den är inte låtsat aggressiv, den får tid och utrymme att växa i sig själv genom smaskiga riff och melodier; mid tempo-stuket funkar gott, och refrängen är sådär småtrallig och ostig att det bara funkar.

Brave New World är ett speed-nummer med attityd, trist nog placerad sist av de nya låtarna. Hade den inlett baletten istället hade det åtminstone öppnat halvsnyggt. Det fläskiga gitarrsolot från Allan Murillo och Cristian Jiménez är bäst, men tyvärr är låten för kort för att egentligen betyda särskilt mycket - något som reflekteras i albumet som helhet. Plattan har hyggligt sound, dugliga insatser - framför allt Anton Darusso har en bra röst, passlig både det tuffa och det känsliga och det kommer fram i rätt ljus i From Shadows To The Light. Hade den sålts som EP och utan skit-interluder som bara fuckar upp flödet hade funkat, men att sälja trettio minuter filler som fullängdare tack vare ett enda snyggt spår funkar inte på något plan. Butterfly Effect kan nog inte anses som något annat än utfyllnad i vad som annars såg ut att vara starten på en lovande karriär.

 

Bästa låtar: From Shadows To The Light

 

    

 

Lyrikvideo: Wings Of Destiny - Brave New World
Kommentera inlägget här: