Jørn Lande & Trond Holter – Dracula: Swing Of Death

Genre: Rock/Metal

Trots att historien om Bram Stokers klassiska Dracula har återberättats i oändligt många former hindrar det inte norrmännen Jørn Lande och Trond Holter att tackla legenden i sin nysläppta skiva Dracula: The Swing Of Death. Medan den beskrivs handla om Vlad Tepes som Dracula sägs bygga på, så är det uppenbart att den snarare är baserad på legenden och den högromantiska idén om sann och fördömd kärlek. Detta trots att Bram Stokers originalvampyr inte hade några särskilt kärleksfyllda drag. Man kan lätt tro att detta blir ett nytt Jorn-album, just för att den bär hans namn och gitarristen Holter medverkade på förra skivan, Traveller, men så är långt ifrån fallet. En mörk, episk historia som inte berättas enbart genom Landes röst och texternas narrativ, utan genom Holters storslagna gitarrspel. Musikaliskt förflyttas man från Sveriges snöslask till en stearinljusupplyst balsal där alla är vackert klädda, bär masker och för intriger i skuggorna.

 

Jørn Lande & Trond Holter – Dracula: Swing Of Death

 

En som hamnar utanför är Lena Fløitmoen Børresen, med vem Lande för duett i många av skivans låtar.Tematiskt spelar hon den fagra mö som Dracula ämnar förföra och leda i fördärvet. Deras samverkan i låten River Of Tears, tillsammans med Holters rena solon och utsvävande, men samtidigt relevanta, gitarrleads skapar magi. Likaså i låten Queen Of The Dead, som är albumets bästa, mycket tack vare just Holters otroligt skickliga gitarrspel. Naturligtvis finns det låtar som inte faller mig i smaken, Hands Of Your God och Under The Gun, framför allt, som befinner sig i albumets respektive ändar. Medan de för fram historien genom mörker, tryckande stämning (Hands Of Your God) och en storslagen refräng (Under The Gun) saknar de mycket av den intensitet och skrämmande magi som återfinns på resten av skivan i låtar som Walking On Water och ovan nämnda Queen Of The Dead.

 

Det är en vacker skiva, som utmärks redan från början med namnet Landes kvalitetsstämpel – mannen har en av de bästa röster jag hört. Och han sviker inte nu, utan levererar en del av det bästa han gjort, då tillsammans med Fløitmoen Børresen. Till det kommer att Holter, som jag inte hört mycket av tidigare, står upp som en bärande kraft i vad som inte bara är en ny hårdrocksskiva med bra riff och sköna solon, utan en där gitarristen verkligen får spela sin musik. Kanske är det för tidigt att säga vid det här laget, men det här blir ett av årets album (det hände trots allt förra året; det årets bästa skiva släpptes tidigt i januari). Dracula: Swing Of Death är en skräckhistoria som förts över till melodisk hårdrock på bästa sätt. Mörkt, magiskt och otroligt vackert; komplett.

 

Bäst: Queen Of The Dead, låtmässigt, men förutom det, samspelet mellan Lande, Fløitmoen Børresen och Holter.

 

Sämst: Får lov att säga inledningsspåret, Hands Of Your God.

 

    

 

http://www.getmetal.com/?p=13801

 

Musikvideo: Jørn Lande & Trond Holter - Walking On Water
Kommentera inlägget här: