Mindmaze - Resolve

Genre: Power Metal, Progressive Metal

Inner Wound Recordings konsoliderar under 2017 sitt märke som ett ledande skivbolag inom power och progressive metal med släpp från flera vad som bara kan kallas flaggskepp. Det största namnet är kanske Pyramaze, men samma dag släpper även amerikanska Mindmaze sin tredje fullängdare, efter debuten Mask Of Lies (2013) och uppföljaren Back From The Edge (2014). De har efter det tagit god tid på sig att fullända sitt tredje alster, Resolve, och det är märkbart. Ett omfattande arbete i ansenlig längd, vari inget är konventionellt, men väl kraftigt och samtidigt genomtänkt. Detaljerat och utstuderat, och effekten dröjer inte. Med den instrumentala öppnaren Reverie inleds det melodiskt och med strålande gitarrspel, och Resolve utvecklas mot gruffigare vävnader och allt hårdare tongångar. Rich Pasqualones väl tilltagna bas mullrar mot Jeff Teets glassiga ledgitarr i långa instrumentala passager, där känslan tilltar med den ökande komplexiteten, och kulminerar i starka avslutningar. True Reflection är det perfekta exemplet.

Mindmaze - Resolve

Vidare varslar Sarah Teets om mörker, men hennes starka sång fallerar inte. Hon bär de progressiva lutningarna stolt och de mer power-orienterade verken gagnas av hennes inlevelse. Känsla saknar hon inte heller, märkbart i snygga semi-balladen One More Moment och Release, med stämningsfylld akustisk gitarr bak Teets sång. Medan Resolve håller i gränslandet mellan vad som kan kallas power och progressive hittar Mindmaze vägar att förena dem båda. De mer progressiva ådrorna återfunna i Drown Me eller avslutningslåten sätts i stark kontrast till de rakare spåren i exempelvis Fight The Future eller Shattered Self med dess massiva trummor, smått symfonisk backdrop och en Pasqualone i högform. Albumet är visserligen något överlångt och med ett par spår som kunnat hoppas över, bland annat första singeln Sign Of Life som aldrig tar fart och mest är trött. Det krävs att en skänker tidsrymden som albumet behöver för att överkomma bristen av något slagkraftigt som genast drar in en, som titelspåret på föregående album exempelvis. Det blir uppenbart redan i början och den instrumentala uppvisningen från Jeff Teets sida.

På det stora hela är det ändå otroligt genomtänkt och med känsla för hur albumet utvecklas. Just den utvecklingen är en av albumets starkaste sidor. Från det tuffa rytmtrycket i Twisted Dream till de mer intrikata riffverken i True Reflection och Drown Me - den sistnämnda en särskilt stark upplevelse, med känslig stämning och Teets på topp. Resolve är ett album som utvecklas och växer genom sin omfattande speltid, med kulmination i den långsamt byggande, melodiska insikt som är The Path To Perseverance. Den tycks börja mörkt, om än hoppfullt, och sluta närmast melankoliskt, likt albumet som helhet, vilket ger verklig impakt under de sista 35 minuterna. Mindmaze ger inget direkt konventionellt att gripa tag i. Högdanade refränger är inte deras sorti, men väl minnesvärda hooks och uppvisande utsvävningar. Resolve tar det bästa av föregångaren, utvecklar och stiliserar det i ett sorts varmt mörker, och gör ett obevekligt starkt album av ett band som rättmätigen tar större utrymme, och även om omfattningen kan vara överväldigande, så har en känt när musiken ebbar ut.

 

Bästa låtar: One More Moment, True Reflection, The Path To Perseverance

 

    

Read the review on the Metal Archives

 

Lyrikvideo: Mindmaze - One More Moment
Kommentera inlägget här: