Ancestral Dawn - Souldance

Genre: Power Metal

Startat av Jorge Higginson efter att han lämnat det smått mer famösa Nautiluz, varifrån han också värvat vokalisten Jorge Segersbol, är Ancestral Dawn ett projekt som flugit under radarn. Smått märkligt med tanke på några av de gäster som medverkar. Inte minst då de svenska namnen Jonas Heidgert (Dragonland, Destiny) och Rick Altzi (Masterplan), men också Fabio Lione (Angra, ex- Rhapsody), Ralf Scheepers (Primal Fear) och Amanda Somerville (Trillium, Avantasia (live)). Debuten Souldance utmärks av Higginsons mästerliga låtskrivande, som fullkomligt lyser av inspiration, grundar sig i musikalisk prestation och inte historieberättande. Hans egen bas är således starkt framhävd och en stor del i att den melodiska musiken får en ständigt hård kant, och han räds inte att visa upp sig i korta solon och fläskigt understöd i bryggor. Josué Castros gitarr är smått lik Luca Turillis stil, märkbart redan i introt till inledande The Traveller, och han får solounderstöd skivan igenom av bland andra gästande Roland Grapow (Masterplan, ex- Helloween), och även keyboardisten Bryan Bello.

Ancestral Dawn - Souldance

Konstruerat som en metal-opera, leder Segersbol med imponerande styrka en historia om en ung läkarstudent vars fästmö tagits över av en mystisk, antik kraft. Den korta speltiden på knappa 45 minuter gör albumet koncist och lämnar inte utrymme för utfyllnad. Higginson leder lyssnaren genom olika sinnesstämningar medelst smärre genreskiften, från aggressivare speed-känsla i Scheepers-gästade Stormhaze och massiva dubbeltramp och Epica-känsla i högklassiga Leading To Nowhere, vari Segersbol gör duett med en manisk Nathalie Markoch, till stilren power metal med lutningar åt progressiva böjelser influerade av Angra. Higginson införlivar även en del panflöjt, mestadels i introt och den stämingsfulla interluden Spiritual Flow, och en del folk-element, och lyckas hela tiden hålla visionen och utgångspunkten klar och definierad. Tyvärr lider han ändå av samma åkomma som Tobias Sammet (Avantasia), då han ger Somerville den stillastående balladen Whispers In The Grey, och låter henne inte visa upp sitt register i sin fulla rätt.

De övriga gästvokalisterna glänser däremot, även om exempelvis Mark Boals (Ring Of Fire, ex- Yngwie Malmsteen) känns något malplacerad med sin tydligt amerikanska stämma. Titelspåret, vilket han gästar, är ändå musikaliskt väldigt starkt. Jonas Heidgert, som till vardags hör hemma i Dragonland (såvida de nu inte släckt ner helt), gör en otroligt stark prestation som den antika guden Virakocha, och leder verkligen Rise Of The Ancestor och The Eyes Of The Universe till höga skyar. Låtarna kompletteras också av Higginsons mästerliga stil och känsla för upplyftande melodisk power i europeisk stil, och otroligt snygga solodueller mellan Castro och Bello. Kortfattat är Souldance ett otroligt starkt album, som inte ens fattigmans-Jørn Lande (Rick Altzi) förmäktar sänka, trots att han är ganska överrepresenterad. Från de ständigt inspirerade melodierna och folk-inslagen till Castros uppkäftiga riff - lyssna bara på Stormhaze - tillsammans med Higginsons egna slagkraftiga baslinjer, ett i det närmaste fulländat debutalbum, en intensiv och episk upplevelse, av en peruansk akt som med all rätt bör bli de nästa stora inom power metal.

 

Bästa låtar: The Traveller, Rise Of The Ancestor, The Eyes Of The Universe

 

    

Read the review on the Metal Archives

 

Lyrikvideo: Ancestral Dawn - Stormhaze
Kommentera inlägget här: